Binnenkort begint de lente, het moment waarop heel wat motorrijders hun tweewieler uit de garage halen om een ritje te maken.
Om hen opnieuw te laten wennen aan het verkeer organiseert de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in samenwerking met de Vlaamse overheid, Ethias en tal van andere partners op zondag 26 maart de Dag van de Motorrijder. Die dag kun je als motorrijder op meer dan tien locaties in Vlaanderen gratis terecht om je vaardigheden op te frissen, je motor te laten nakijken en tips mee te krijgen om veilig de baan op te gaan.

Dag van de motorrijder
Dag van de motorrijder

Dag van de Motorrijder

Op zondag 26 maart zijn er tal van gratis activiteiten voor motorrijders op meer dan 10 locaties verspreid over heel Vlaanderen. Zowel beginnende als meer ervaren motorrijders kunnen er de hele dag terecht voor een gratis technische check-up van hun machine, oefeningen op een behendigheidsparcours, tips en advies. Bij de oefeningen komen slalom rijden, traag rijden, korte bochten, keren en het correct uitvoeren van een precisiestop aan bod. Professionele motorinstructeurs geven daarbij veiligheidstips. Deelnemers aan het parcours krijgen een goodiebag met handige motorgadgets en maken kans op mooie prijzen zoals waardebonnen voor Ready to Ride-trainingen defensief rijden, een Ethias-motorverzekering of waardebon van 1000 euro geschonken door EKO-motorwear. Deelnemende motorhandelaars bieden testritten aan, en informeren over een gepaste motoroutfit. Als motorrijder krijg je er verder informatie over opleidingen en de nieuwste motoren van 2017.

De Dag van de Motorrijder kan rekenen op de enthousiaste steun van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: ‘Je hebt als motorrijder alleen maar te winnen bij opfrissing aan het begin van de lente. Voor het tweede jaar op rij bieden we gratis advies én gratis nazicht op meer dan 10 locaties in heel Vlaanderen. Motorrijders hebben vaak een stoer imago, maar ze zijn erg kwetsbaar in het verkeer: in vergelijking met autobestuurders lopen ze 57 keer meer risico om in een ongeval gedood of zwaargewond te raken’, aldus minister Weyts.
Na de winter opnieuw veilig de baan op Op tien jaar tijd is het aantal verkeersdoden onder motorrijders in Vlaanderen met 21% gedaald, van 62 in 2006 tot 49 in 2015. Toch blijven motorrijders een kwetsbare groep in het verkeer. Dat heeft te maken met het feit dat ze geen beschermend koetswerk om zich heen hebben, terwijl ze toch hoge snelheden kunnen halen. Door hun smalle profiel worden ze bovendien minder goed opgemerkt door andere weggebruikers.

Praktisch

De Dag van de Motorrijder loopt op zondag 26 maart 2017 van 9.00 uur tot 17.00 uur in de Kortrijkse rijschool: Drieslaan 72, Gullegem. Deelnemen is volledig gratis, vooraf inschrijven is niet nodig. Het volledige programma, de exacte locaties en alle verdere praktische informatie vind je op www.dagvandemotorrijder.be.