slechtvalk_in_de_handen_van_patrick_vlaeminck_van_vockopieEen slechtvalk die vanuit Avelgem in het Vogel Opvang Centrum (VOC) van Oostende werd binnengebracht heeft het helaas niet gehaald. Bij een operatie werd vastgesteld dat een belangrijke vliegspier onherroepelijk beschadigd was en men niet anders kon dan het dier te laten inslapen. De oorzaak van de zware verwondingen aan de vleugel van de vogel is een schotwonden door hagel, ondanks de Slechtvalk een beschermde vogelsoort is.  Het was Dirk Libbrecht van Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen die het verwonde dier na een tip van de buren aantrof op een akker in de omgeving van zijn huis in de Achterdriesstraat in Avelgem. Hoewel de Slechtvalk een kapotte rechtervleugel had, kon het dier pas gevangen worden met de hulp van Patrick en Bram Vlaeminck, vrijwillige medewerkers van de vogelopvang in Vlaanderen, die de vogel voor verzorging overbrachten naar het VOC in Oostende. Helaas kon hulp niet meer baten: hoofdverzorger Michael Deryckere liet weten dat er op röntgenfoto’s onherroepelijk spierschade werd vastgesteld door hagel en volledig herstel onmogelijk was. De slechtvalk, die in duikvlucht 300 kilometer per uur kan vliegen en zich zo het snelste dier ter wereld mag noemen, is een toproofdier dat perfect moet kunnen vliegen om zijn prooien tegen hoge snelheid in de lucht te kunnen “slaan” zoals dat in vogeljargon genoemd wordt. Zijn voornaamste prooien zijn duiven. De slechtvalk heeft een belangrijke ecologische functie en helpt zowel de stadsduiven- als op de buiten de houtduivenpopulatie onder controle houden. Soms slaat hij ook wel een verloren reisduif. Dat maakt de slechtvalk geliefd én gehaat. Het staat buiten kijf dat de slechtvalk afgeschoten werd in de buurt van de locatie waar hij gevonden werd door iemand die de jachtwetgeving aan zijn laars lapt. Er werd alvast officieel klacht neergelegd bij de politie van Avelgem tegen onbekenden in de hoop dat dit soort wanpraktijken in de toekomst zal verdwijnen. Natuurverenigingen hebben er de voorbije jaren keihard voor gewerkt om de slechtvalk die in West-Europa bijna was uitgeroeid terug te brengen. Het afgeschoten exemplaar van Avelgem betreft allicht het volwassen vrouwtje dat sinds een paar jaar met een partner haar intrek heeft genomen in een nestbak voor slechtvalken op de kerk van Avelgem. Naar alle verwachtingen zou het koppel in 2017 voor het eerst hebben gebroed op de toren.