Foto FVL
Foto FVL

De deputatie van de Provincie West-Vlaanderen keurde op donderdag een december 2016 de eerste fase van de extra werken voor verdere opruiming van oorlogsmunitie op het domein IJzerboomgaard te Diksmuide goed.   Afgelopen maandag gingen de saneringswerken van start en zullen, als de weersomstandigheden meevallen, in de loop van februari afgerond zijn. Tijdens die periode wordt het stuk tussen de Kapellestraat en de spoorlijn aangepakt. Het totale kostenplaatje verbonden aan deze saneringswerken bedraagt zo’n 85.000 euro, exclusief btw.

In een volgende fase zal dan de zone aangepakt worden rond de IJzerdijk, de toekomstige kampeerzone en de omgeving van de hoeve.  Door de werken op te splitsen in fases kunnen de gebruikte methodes geëvalueerd en bijgestuurd worden, indien nodig. Een raming voor de sanering van deze zones werd echter nog niet opgemaakt.

Vermoedelijk zal de zone in de berm naast de IJzerdijk het moeilijkste gedeelte worden, niet alleen omwille van de grotere en meer gevaarlijke hoeveelheid, maar ook door de verscheidenheid van de munitie en het aanwezige puin op de plaatsen waar de munitie voorkomt.   In de periode van de saneringswerken wordt in de andere zones ondertussen verder werk gemaakt van de verdere inrichting van het provinciedomein.

Eens de werkzaamheden achter de rug moet een recreatieve site van ongeveer 20 hectare groot, in het polderlandschap, aan de kruising van de IJzer en de voormalige spoorwegbedding ‘Frontzate’, in de schaduw van de IJzertoren en op wandelafstand van het centrum van Diksmuide ontstaan.  De vermoedelijke openingsdatum van het domein wordt voorzien tegen 2018.