Brand in recyclagebedrijf in Ieper
Foto : FVL

Vierentwintig uur na het ontstaan van een brand bij het recyclagebedrijf Garwig in de industriezone in Ieper, is de brandweer nog steeds aan het nablussen. Maandagnamiddag omstreeks 15.30 werd de brandweer van Ieper opgeroepen voor een brand bij Garwig recyclage in de industriezone te Ieper. Toen de brandweer aankwam stond een loods van ongeveer 1800m2 in lichterlaaie. Er werd versterking opgeroepen van de posten Poperinge, Langemark, Zonnebeke, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge. Het gaat om een opslagruimte waar gemalen afval van isolatie, matrassen, plastiek, … opgeslagen lag. Het personeel probeerde in eerste instantie zelf het vuur nog te doven. Toen dit niet meteen lukte werden de hulpdiensten verwittigd. Volgens de brandweer was het niet de eerste maal dat er in dit bedrijf brand ontstond. Na de vorige branden werd het bedrijf tal van maatregelen opgelegd om brand te voorkomen, maar deze werden blijkbaar niet voldoende nageleefd. Zo was de uitbrandzone waar brandend afval kan gestort worden om te blussen niet vrij. Ook de compartimentering van de loods waarin de brand ontstond was onvoldoende. Twee buitenmuren werden afgebroken om het afval uit de loods te kunnen halen en te blussen. De hele gebouw is in vlammen opgegaan.

 

Geen kritische toxische stoffen in de rook

Uit meetresultaten van de Ieperse brandweer bleek dat er geen kritische toxische stoffen in de rook aanwezig waren, toch was het aangeraden om de rook zo weinig mogelijk in te ademen en moesten omwonenden hun deuren en vensters gesloten houden want rook is uiteraard altijd schadelijk voor de gezondheid.

Onderzoek

Zowel het parket, de milieumaatschappij als Aquafin stellen een onderzoek in, temeer dat het bedrijf de brandveiligheid mogelijks in de wind slaat.’