Vogelnest in schoorsteen zorgt voor binnende shouwbrand in Oostnieuwkerke
Foto: Pierre Demeyere

Gisterenavond rond half elf kregen de brandweerposten van Roeselare, Westrozebeke en Hooglede een melding binnen dat in een woning rook gesignaleerd was. De woning bevindt zicht langs de Roeselarsestraat in Oostnieuwkerke, deelgemeente van Staden. Bij aankomst van de brandweer was niet meteen een vuurhaard te merken. Na een half uurtje was de situatie volledig onder controle en kon gestart worden met de opkuis.

Na het binnenkrijgen van de melding werd de autopomp van Hooglede, de autopomp van Westrozebeke samen met de tankwagen en de ladderwagen van de brandweerpost Roeselare opgeroepen naar de Roeselarsestraat. Bij aankomst was een duidelijke rook waarneembaar achter de woning. Meteen werd een verkenning met warmtebeeldcamera ondernomen, maar een vuurhaard werd niet meteen gevonden. Vanuit de ladderwagen kon een smeulbrand in de schouw gelokaliseerd worden. De tributen in de living van het pand werden afgeschermd waarna vanuit de ladderwagen de smeulende prop naar beneden werd geduwde. Deze brandende prop werd vervolgens met emmers naar buiten gebracht en geblust. Men besloot om niet met een slang naar binnen te gaan om geen waterschade te veroorzaken in het huis. Na het verwijderen van de smeul resten en een check met de warmtebeeldcamera kon de brandweer terug beschikken. Er vielen geen gewonden, de aanliggende woningen waren nooit in gevaar. Er was bij de melding wel even paniek aangezien het aangrenzend gebouw een schrijnwerkerij was. De schade aan de winkel en atelier is beperkt dankzij de kordate inzet van de brandweerdiensten. Een vogelnest in de schoorsteen zou aan de basis liggen aan de smeulbrand. Als de persoon in het gebouw de rook niet eerder had opgemerkt was de kans op een uitslaande schouwbrand met overslag groot. De brandweer benadrukt om elke jaar of zeker om de twee jaar de schoorsteen te reinigen, liefst door een vakman. Dit neemt de kans op een schoorsteenbrand voor een groot stuk weg.