Twee ontploffingen zorgen voor urenlange elektriciteitspanne
Foto: Jos

Maandagnamiddag rond 17 uur werd de brandweerpost van Roeselare gealarmeerd wegens een felle ontploffingen in een woonwijk, niet ver van Rumbeke een deelgemeente van Roeselare. De brandweer kwam snel ter plaatste en werden meteen geconfronteerd met een nieuwe ontploffing ter hoogte van hoogspanningskabels die over een opgestelde bouwkraan hingen. Meteen werd een grote perimeter opgesteld rond de kraan en werd iedereen op een afstand gehouden. Ook de hoogspanningsbeheerder Elia samen met Eandis werden opgeroepen. Buutbewoners melden ons dat zich al twee eerdere ontploffingen voordeden voordat de brandweer aanwezig was. Snel bleek dat een pas opgestelde bouwkraan te dicht bij een hoogspanningskabel van maar liefst 150.000V opgesteld was. Deze kraan werd door het bouwbedrijf op neutraal gezet zodat deze vrij rond zijn as kon draaien. Dit voorkomt dat de kraan zou omkantelen bij felle windstoten.

Nog voor de werknemers vertrokken waren duwde een windstoot het horizontaal deel van de kraan tegen de hoogspanningskabel meteen gevolgd door een luide en felle ontploffing. Het bedieningspaneel en de schakelkast van de kraan vlogen meteen in brand maar doofden uiteindelijk uit zich zelf.

De brandweer evacueerde snel de omwonende en zette de straat volledig af. De politie kwam ook ter plaatse om de veiligheidszone te bewaken. Netbeheerder Elia stuurde een technicus. Uiteindelijk werden de ontploffingen veroorzaak door de wind die een doorslag gaf aan het horizontaal deel van de kraan. De kraan zelf kwam niet in contact met de kabels. In overleg met alle instanties werd besloten om de dichtste kabel volledig af te sluiten. Dit zorgde voor een stroompanne in Rumbeke. Door de stroompanne vielen ook verschillende bedrijven langs het kanaal en industriezone van Rumbeke stil. De verkeerslichten van de R32 tot aan Ardooie vielen ook uit. De politie stuurde extra ploegen naar de kruispunten.

Wanneer de brandweer over voldoende zekerheden beschikte werd de kraan gedraaid, weg van de kabels, dit met behulp van een touw die men aan de kraan bevestigde. Gelukkig was de rem op de kraan manueel instelbaar en niet elektrisch. Wanneer de kraan gedraaid was werd deze door de aannemer neergelaten. Vanaf dat moment was alles terug veilig en werd de afgesloten hoofdspanningskabel terug in bedrijf genomen.

De bevoegde instanties deden de vaststellingen om na te kijken hoe dit kon gebeuren en wie verantwoordelijk is. Het volledig elektrisch gedeelte van de kraan is kapot, ook omliggende woning liepen schade op. Met zekerheid kan gezegd worden dat de kraan te dicht bij de kabels werd gepositioneerd. De bevoegde instanties controleren of een fout gebeurde bij het verlenen van de vergunning of het bouwbedrijf een fout heeft gemaakt bij de opstelling van de kraan.

Twee ontploffingen zorgen voor urenlaneg electriciteitspanne