dakbrand in Hooglede
Foto : PHD

In de nacht van maandag op dinsdag kregen de brandweerposten van Hooglede en Staden de melding binnen dat in de Diksmuidsesteenweg in Hooglede een dakbrand aan het woeden was. Bij aankomst van de brandweer was meteen duidelijk dat er zich een brand situeerde rond de twee bijgezette schoorstenen. Zowel de brandweerpost van Staden als Hooglede kwamen ter plaatse met een autopomp. Aangezien de brand zich situeerde aan het dak werd de ladderwagen van post Roeselare opgeroepen voor bijstand. De brand werd langs de binnenzijde en de buitenzijde bestreden. Vanuit de ladderwagen werd een deel van de dakpannen en dakconstructie verwijderd.
De brand werd gericht bestreden met water om onnodige waterschade te vermijden. Men verwijderde ook doordacht onderdelen van het dak om de brand zo weinig mogelijk zuurstof te geven. Na een klein uurtje was de brand zo goed als onder controle en werd gestart met de nablussingswerken. Met behulp van een wartmebeeldcamera werd een laatste controle uitgevoerd. Rond 2u30 konden de brandweermannen terugkeren naar de kazerne.

Brandwerende isolatie voorkomt erger.

De oorzaak zou te wijten zijn aan een uit de hand gelopen schouwbrand. In de schouw was vermoedelijk iets blijven smeulen dat uiteindelijk genoeg warmte en energie had om een aanpalend dakgebinte te doen ontsteken. Gelukkig was de isolatie die tussen de dakspanten geplaatst was brandwerend waardoor het vuur zich moeilijk tot helemaal niet kon verspreiden. Passanten merkten de brand als eerst op en verwittigden de bewoonster die tijdig de woning kon verlaten. Het restaurant heeft nauwelijks tot lichte rookschade. Op de bovenverdieping bleef de schade beperkt tot de ruimte waar de twee schouwen doorliepen. De schade aan het dak is wel aanzienlijk. Niemand raakte gewond tijdens de interventie.