165 ste hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve
Foto: NGS

Zondagnamiddag werd reeds voor de 165 ste keer de loop- en zwemwedstrijd voor honden georganiseerd in Sint-Baafs-Vijve. Traditioneel vindt het evenement plaats op de tweede zondag van oktober aan de oude Leie-arm, naast de mooie Romaanse kerk en het alom bekende André Demedshuis,
en wordt georganiseerd door de Sint-Bavo vrienden. De deelnemende honden worden eerst gemeten met een traditionele oude maatstaf en daarna ingedeeld in drie categorieën: kleine honden, middelgrote en grote honden. Samen met een begeleider worden de honden per bootje over de oude Leie-arm gebracht waar ze na het startsignaal  eerst lopend en daarna zwemmend hun baasjes proberen te bereiken aan de overkant. Grote prijzen zijn er niet te winnen, de folklore haalt hier steeds de bovenhand.
Zondag hadden de organisatoren het weer zeker mee, enkele duizenden mensen kwamen opnieuw naar het spektakel kijken. Vorig jaar kwam Vlaamse minister van cultuur Sven Gatz zelf even een kijkje nemen omdat het bestuur de hondenzwemming, zoals deze in de volksmond wordt genoemd, wil laten erkennen als Vlaams immaterieel erfgoed. Dit erkenningsproces kan echter nog heel wat tijd in beslag nemen.