Opendeurdag brandweerpost Waregem
Foto: NGS

Brandweerpost Waregem gooit de deuren open

Op zondag 20 september 2015 zet brandweerpost Waregem naar vijfjaarlijkse traditie de deuren van hun kazerne open voor het grote publiek. Van 10u tot 18u is iedereen welkom in de Weverstraat in Waregem voor diverse activiteiten. Eind 2014 werd er een zeskoppige werkgroep opgericht, allemaal leden van het Waregemse korps, die ervoor zal instaan om tijdens de opendeurdag een gevarieerde kijk te geven op de werking van de hulpdiensten.
In de kazerne kunnen de bezoekers de verschillende voertuigen bekijken, daarnaast zijn er ook verschillende infostands van Politie en Vlaamse Kruis. De nieuwe interventiekledij wordt er voorgesteld, kinderen maar ook de volwassenen kunnen zich ook even brandweerman- of vrouw wanen door een volledige uitrusting aan te passen. Er wordt een duikcontainer opgesteld waarin de bezoekers eens kunnen proeven hoe het is om onder water te zitten. Uiteraard dient eigen zwemkledij te worden voorzien. Het water in de duikcontainer wordt verwarmd naar een aangename 28 graden. De volwassenen krijgen die dag ook de kans om eens te ervaren hoe het is om met hydraulisch materiaal te werken, dit is het materiaal die de brandweer gebruikt om bijvoorbeeld mensen uit een wagen te bevrijden die geklemd zitten na een ongeval.

Ook activiteiten in de omgeving van de kazerne.

Door de grote hoeveelheid aan voertuigen kan niet alles plaatsvinden in en voor de kazerne. Dit jaar kan men ook terecht op de parking van de NMBS aan de René Sabbestraat. Speciale interventievoertuigen van zowel medische diensten, civiele bescherming als brandweer staan er opgesteld tijdens een static show. Zo is de brandweer Brussel
aanwezig met een autopomp voor gebruik op spoorwegen, brandweerpost Zwevegem stelt de tankwagen met grote borstel voor. Het RISC-team van de hulpverleningszone Fluvia geeft tijdens de dag een drietal demo’s aan de kerktoren van het Gaverke, op 100 meter afstand van de kazerne.

Bekijk Waregem vanuit de hoogte.

Wie een rondje heeft meegedraaid op het reuzenrad op de Markt tijdens de Waregem Koersefeesten en het graag nog hoger zoekt kan op zondag 20 september een korte vlucht in een helikopter meemaken. In de Desselgemseweg wordt er een tijdelijke helihaven ingericht. Voor de prijs van 35 euro maak je een korte vlucht van ongeveer 6 minuten over de streek, misschien een ideale manier om eens een luchtfoto te nemen van je woning. Er wordt aangeraden om op voorhand in te schrijven want het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven via : opendeurbrandweerwaregem2015@gmail.com. Wie liever met beide voetjes op de grond blijft maar toch een helikopter graag eens van dichtbij ziet kan in de Keerstraat ter hoogte van het voetbalpleintje een kijkje gaan nemen naar de MUG-heli.

Opbrengst voor goede doelen.

Tijdens de opendeurdag kan je een mooie jaarkalender kopen met foto’s van interventies van vroeger en nu voor de prijs van 5 euro. De opbrengst van de opendeurdag wordt samen met de opbrengst van de kalenderverkoop geschonken aan een drietal goede doelen :
– het Kankerfonds
– vzw Oscare : het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens
– vzw Pinocchio : de vzw behartigt de belangen en het welzijn van de kinderen en jongeren met brandwonden.

Parking en fietsenstalling.

Bezoekers kunnen hun wagen parkeren op volgende plaatsen :
– parkeerterrein aan het station (op wandelafstand)
– parking aan de kerk van het Gaverke (op 100 meter)
– parking VTI (op wandelafstand)
Voor de sportieve bezoekers die met de fiets komen wordt een fietsenstalling voorzien.

 

De werkgroep opendeur van de brandweerpost hoopt jullie allemaal te mogen verwelkomen op 20 september tussen 10u en 18u. Meer informatie over een bepaalde activiteit die op deze dag plaats vindt ? Stuur een e-mail naar opendeurbrandweerwaregem2015@gmail.com.