Foto NSK
Foto NSK

Met de vakantie in zicht heeft de gemeente Kuurne afgelopen woensdag de affiche bekend gemaakt van het nieuwe cultuurseizoen die van start gaat op 8 oktober. Ook dit jaar wist de cultuurdienst terug enkele toppers naar de ezelsgemeente te halen.    Toppers als The Bootleg Beatles, Freddy De Vadder, Hypno-Zen-Sation en talent van eigen bodem Agerato zijn enkele van de opgemerkte namen.  Ook dit jaar zorgde de gemeente terug voor een heel gevarieerde affiche die zowel jong als oud kunnen boeien.  De voorstelling werd afgesloten met een pak friet met mayonaise voor iedere aanwezige.

Een greep uit de affiche:

DO 8/10    THE BOOTLEG BEATLES      zaal Kubox
The Bootleg Beatles brengen al sinds 1980 het beste van één van de meest legendarische bands uit de muziekgeschiedenis. Ze hebben trouwens reeds een steengoede reputatie opgebouwd.

DO 22/10    ISOLDE ET LES BENS         Hoeveschuur Hoeve Vandewalle
Isolde Lasoen kent u ongetwijfeld als drumster van Daan, The Happy, The Wodads en zoveel meer. Ze had, door steeds vaker op de voorgrond te treden als zangeres, zin om zelf leader te worden
DO 5/11      KOOKY                                   Hoeveschuur Hoeve Vandewalle
Ondra heeft astma en wordt gedwongen om zijn stoffige lievelingsknuffel Kooky weg te gooien. Kooky belandt op een enorme vuilnisbelt en komt plotseling tot leven.

DI 10/11      BOYHOOD                               Sint-Pieterzaal
Regisseur Richard Linklater filmde twaalf volle jaren aan Boyhood, maar het resultaat is er ook naar: deze coming of age-prent is een absoluut meesterwerk geworden.

DO 26/11    FREDDY DE VADDER               Zaal Kubox
Freddy TwijfeltFreddy? Twijfelen? Hij toch niet? De gedachte dat onze favoriete zelfzekere überopportunist sentimenteel wordt, doet ons huiveren. Maar wat is er hier aan de hand? Heeft hij gewoon een dipje? Toch geen depressie? Nee, dat lijkt te sterk voor de keizer van het plat relativeren. Misschien gewoon een midlifecrisis of een beetje miserie met een ‘prente’ of een kleine kanttekening bij zijn ongezonde levensstijl? Hij wil er toch niet mee stoppen…? Deze vragen worden beantwoord in een gloednieuwe show die het vijftienjarige jubileum moet inluiden van Vlaanderens meest vuilgebekte en meest beruchte comedypersonage.
VR 11/12    ANNEMIE STRUYF                    Zaal ‘t Senter
De Wereld van Hope
Journaliste Annemie Struyf maakt spraakmakende boeken en tv-reeksen. Een grote authenticiteit en oprechte persoonlijke betrokkenheid zijn de rode draad in al haar reportages.

WO 27/1     HET BANKET                             Zaal Kubox
Aarzel Nooit
Het Banket speelt in een niet eerder samengebrachte bezetting een verhaal over de verlammende angst om alleen te staan in een snelle wereld.

VR 12/2      SHAUN HET SCHAAP                 Sint-Pieterzaal
Shauns kattenkwaad zorgt er dit keer voor dat de boer wordt weggevoerd van de boerderij. Shaun en Bitzer moeten samen met de kudde de grote stad trotseren om hem te redden.

DO 18/2      HYPNO-ZEN-SATION                  Zaal Kubox
Patrick PickArtHypnose is een verschijnsel dat al sinds de oudheid bestaat. Ondanks het feit dat we in de 21ste eeuw leven, blijft het een omstreden fenomeen dat nog veel te vaak moet afrekenen met onbegrip. Patrick PickArt, bekend van o.a. Tomtesterom (VRT), Het Lichaam van Coppens (VTM) … probeert het taboe rond het eeuwenoude fenomeen hypnose te doorbreken door het als een dagelijks voorkomend, natuurlijk en psychologisch fenomeen voor te stellen. In Hypno-Zen-Sation gaat Patrick dan ook terug naar de basis van hypnose: beleving van ontspanning en mysterie. Door een spel van licht en muziek, doorweven met mysterie, neemt Patrick vrijwilligers mee in deze interactieve reis doorheen het onderbewustzijn.

DO 17/3 SIEN EGGERS & JAN HAUTEKIET   Zaal Kubox
God Only KnowsIn de popmuziek zijn er vele popgoden. En toch wordt popmuziek door velen afgedaan als muziek van de duivel. Blueszanger Robert Johnson verklaarde zelf dat hij zijn ziel aan de duivel verkocht had. En toch zijn ontzettend veel van die zogenaamd duivelse popartiesten ontzettend bezig met God en geloof. De ultieme paradox van de popmuziek: driftig op zoek naar aardse voldoening en tegelijk speurend naar spirituele zingeving. Denk maar aan Dear God van XTC, (What if God was) One Of Us van Joan Osbourne, Losing My Religion van R.E.M., Gloria van U2, God Is A Dj van Faithless, My Sweet Lord van George Harrison, God Only Knows van The Beach Boys… Wat maakt toch dat popmuziek zo bezig is met geloof? En wanneer biedt popmuziek soelaas voor mensen op zoek naar zin? Wanneer wordt popmuziek gebruikt in religieuze rituelen? Sien Eggers & Jan Hautekiet zoeken samen met u het antwoord. Misschien ligt het antwoord in de muziek zelf?
VR 1/4 AGERATO                                          Zaal Kubox
Flaggery 2.0
Kuurnse jongeren die het vlaggenzwaaien op een energieke en moderne manier brengen, dat is Agerato. Agerato is het Spaanse woord voor levensbalsem.

DO 28/4 FRANK EN ROBBERT                       Zaal Kubox
To Break The Window Of Opportunity
In To Break – The Window Of Opportunity gaat het jonge kunstenaarsduo op ambachtelijke wijze aan de slag met robuuste materialen als hout en gips

ZO 22/5 WIM OPBROUCK & BAND                  Zaal Kubox
We Shall Overcome Zingend en scanderend protesteren ze tegen de deelname van de Belgische regering aan het NAVO-rakettenprogramma. In 1985 wordt dit burgerprotest voor de vrede opnieuw overgedaan. Weer vullen enkele honderdduizenden mensen de straten van Brussel. En in 1987 opnieuw… de Koude Oorlog loopt op zijn einde. Wim Opbrouck keert met het theatraal concert We Shall Overcome terug naar die jaren waarin mensen massaal de straat op trokken en hun stem lieten horen. We Shall Overcome brengt protestsongs, verzetsliederen en muzikale vredesvisioenen, gaande van Jacques Brel tot Leonard Cohen, van Kurt Weill tot PJ Harvey.

Wie zin heeft om een of meerdere voostellingen bij te wonen kan meer informatie bekomen via www.kuurne.be/cultuurseizoen